neděle 10. května 2015

TERASA

Jakmile se oteplí, otevíráme v obyváku francouzská okna a stěhujeme se na terasu. 
Terasa se nachází v 6. patře a velikostí přesně kopíruje náš obyvák, tzn. je docela velká (přesně tedy 7 x 3,5 m). 

Za tu dobu, co tu bydlím, jsem na ni už natahala několik tun hlíny a rostlinstva tolik, že bych mohla vysázet menší lesík. Žijí na ní mravenci, kosí párek, má tu letní byt naše morče, v období letních vedet sem nacpeme i bazén a na zimu tu provozujeme hmyzí hotel a ptačí restauraci. 

Každý rok s napětím očekávám, kdy se terasa proboří a zavalí sousedku pod námi (tu, která terorizuje našeho psa). Zatím drží.

Letos dospěla do fáze, po které jsem prahla po mnoho let (slovy osm). 

Fáze Boubín. 

Přežily jen nejsilnější druhy rostlin, které se zde zabydleli, utěšeně bují a rozrůstají se. Já jim v tom nebráním. Upravené truhlíky sladěné dle barvy a typu květeny - to není nic pro mě. Jen takto si můžu vychutnat nepřeberné množství neustále překvapujících zákoutíček, ze kterých vyrážejí v průběhu léta nové a nové výhonky, o kterých už ani nevím, že jsem kdy sázela (nejspíš vysemenily sami). Občas některé rostliny umravním mírným sestřihem, ale nic razantního ode mě nečekejte.

A tak to u nás vypadá takhle:

Staré a nové věci obrostlé zelení, mezi tím keramika, kterou se snažím prodat a nemám ji zatím kam dát, kamínky z dovolené, šnečci, které sbírá na cestách Mia a spoustu dalších nepostradatelných důležitostí, jako třeba 10 let starý olivovník, který (jako zřejmě jediný ze všech zelených obyvatel terasy) s láskou opečovávám a na zimu stěhuju domů do tepla.



Občas se nám tu i něco urodí, letos to například začalo fíky... Vůbec netuším, co s nimi budeme dělat. Fíkovník se asi řídí pravidlem čím blbější sedlák, tím větší fíky, jinak si jejich gigantickou velikost nedokážu vysvětlit. 
Zřejmě si na tu sklizeň budu muset pořídit přepravku. 
Pokud někdo máte zájem o čerstvé fíky, pište, zralé budou...nevím kdy, protože to nepoznám.


Ale kafe, obědy, grilovačka, párty, mejdany s přáteli, stanování... no prostě nejlíp je nám tady.

(foto archiv 4 roky zpět :-)

 (foto archiv 2 dny zpět)




1 komentář: